Steel Design

ISSUE No. One VOLUME 51

Spring 2019

Innovative design utilizing pre-painted Galvalume Cladding and Hollow Structural Steel framing

This centre is a state-of-the-art, multi-discipline performing arts space designed for community and professional use. Since its opening it has housed dance, theatre and musical performances of all types and skill levels.

It is on the campus of Menlo-Atherton High School, surrounded by the semi-rustic environment of Menlo Park. The project’s highly conceptual design was inspired by the surrounding heritage valley and coastal oak groves on campus.

The interior of the centre is dominated by a five-hundred seat auditorium which can be optimized acoustically for either dramatic performances or musical events. It includes a 19.8m (65-foot) high loft, fly gallery, stage house, orchestral lift, practice and academic meeting spaces, a “green” room and a cafeteria/warming kitchen.

“At the heart of Hodgetts + Fung’s vivid, tactile architecture is an ability to heighten the way people see
and experience space.”- Alan Hess

Steel struts surmounting massive concrete columns complement the oaks facing the lobby and support the exposed structure of the roof above the depressed entry courtyard sheltered by a branching structure designed to inspire spontaneous outdoor performances.

With the objective to bring music and drama to its students and the surrounding community, this 2,880m2 (31,000 sq. ft.) performing arts building is located on the campus of Menlo-Atherton High School, an arts-oriented high school. It features broad, over-hanging eaves – designed to complement existing low-slung classroom buildings and monumental structural trees – which echo the entry grove of historic oaks.

walls and ceiling

Photograph showing hollow structural steel (HSS) used for the light support framing in lobby area.

Main Stairs

Steel struts surmounting massive concrete columns complement the oaks facing the lobby and support the exposed structure of the roof above the depressed entry courtyard sheltered by a branching structure designed to inspire spontaneous outdoor performances. Broad overhanging eaves designed to complement the surrounding low-slung classroom buildings and monumental structural “trees” which echo the entry grove of historic oaks.

The building is configured to serve both a formal, regional audience and a more casual group of parents and students. A direct response to the community’s revered heritage oak trees established the axial alignment and served as the governing metaphor for the building’s structural, volumetric and aesthetic development.

The interior of the centre is dominated by a five-hundred seat auditorium which can be optimized acoustically for either dramatic performances or musical events.

SUSTAINABILITY OBJECTIVES
An energy saving H-Vac system, which distinguishes between the rarely occupied auditorium and the heavily used support facilities – scenic shop, rehearsal room, and community space – is programmed to harvest cool or warm air and direct it to the occupied portions of the facility. Operable windows allow for heating and cooling, while occupancy sensors keep lighting needs regulated indoors and out.

An under floor plenum delivers conditioned air directly to seated theater patrons by means of registers under each seat. This technique avoids the waste associated with conventional systems by providing tempered air at the occupied zone. Sustainable, yet visually rich materials such as exposed steel – have been carefully detailed with laser cut precision to form the public spaces in the lobby and theatre

Variations in the relationship of the folded planes of the roof to the surrounding landscape provide opportunities for student meeting places and mechanical equipment. To the south, steel struts surmounting massive concrete columns complement the oaks facing the lobby, and support the exposed structure of the roof above the depressed entry courtyard sheltered by a branching structure designed to inspire spontaneous outdoor performances.

PROJECT SIZE:

2,900m2 (31,209 sq. ft.)

ROOF DECK:

.91mm (.036”) G60 Galvanized ASTM A635 Grade 33.

ROOF CLADDING:

.61mm (.0239”) AZ50 Galvalume (AZM150 in Canada) 22.2mm rib x 457mm

(7/8” rib x 18”) wide flat panel, standing seam roof, coloured Champagne in the Kynar paint system.

HSS SECTIONS AT PATIO:

HSS Diagonal Braces: HSS 304.8mm x 304.8mm x 15.87mm (12” x 12” x 5/8”) A500 Grade B (Diagonal bracing at patio).

HSS Pedestal Base: HSS 457mm x 12.7mm (18” x 1/2”) A500 Grade B.

HSS SECTIONS – LOBBY:

HSS Light Support Framing – Roof framing above: 355.6mm x 558.8mm (14” x 22”) beams Grade A992.

HSS hangers from WF beams above:

HSS 152.4mm x 101.6mm x 12.7mm (6” x 4” x 1/2”) A500 Grade B.

HSS horizontal members:

HSS 152.4mm x 101.6mm x 6.35mm (6” x 4” x 1/4”) A500 Grade B.

HSS skewed light support beams:

HSS 152.4mm x 101.6mm x 6.35mm (6” x 4” x 1/4”) A500 Grade B.

Diagonal angle bracing: 50.8mm x 50.8mm x 7.94mm ( 2” x 2” x 5/16”) A36.

Roof Framing above: W12 and W16 beams Grade A992.

GUARDRAIL FRAME – ALONG MAIN STAIR ASCENDING TO 2nd FLOOR

Top, intermediate & bottom rails: HSS 101.6mm x 50.8mm x 3.175mm (4” x 2” x 1/8”) A500 grade B.

Stub pieces between rails: HSS 152.4mm x 50.8mm (6” x 2”).

Steel Deck above brace assembly/roof framing: .91mm (.036”). G60 Galv.

Grab rail: 38.1mm (1-1/2”) standard pipe.

Grab rail brackets: 38.1mm (1-1/2”) thick shaped/bent plate A36.

Pictured above: HSS 304.8mm x 304.8mm x 15.875mm (12” x 12” x 5/8”).

Roof support w/plate assembly (penetrating glass): A500 Grade B 609mm x 1,397mm (24” x 55”) and assorted size WF roof beams Grade A992.

DESIGN AND CONSTRUCTION TEAM CLIENT:

Sequoia Union School Board

ARCHITECT:

Hodgetts + Fung Design and Architecture 323-937-2150

GENERAL CONTRACTOR:

Blach Construction Co. 408-244-7100

STRUCTURAL ENGINEER:

Englekirk Structural Engineers 323-733-6673 or 714-557-8551

MECHANICAL ENGINEER:

IBE Consulting Engineers Inc. 818-377-8220

CIVIL ENGINEER:

BKF Engineers Surveyors Planners 650-482-6300

ACOUSTICAL:

Akustiks 203-299-1904

THEATRE:

Fisher Dachs Associates 212-691-3020

LANDSCAPE:

Tanaka Design Group 415-863-7800

FABRICATOR/ERECTOR:

Concord Iron Works, Inc. 925-432-0136

STEEL DECK SUPPLIER:

Verco Decking Inc. 916-488-8180

STEEL DECK INSTALLER:

B.T. Mancini Co. Inc. 408-942-7900

PHOTOGRAPHS:

Courtesy Hodgetts + Fung Design and Architecture

Explore this issue:

Design Versatility, Ease of Installation and Resilience

The versatility of steel gives architects and engineers the freedom to achieve their most ambitious visions, and provides contractors with a highly engineered, high-quality building material. Steel is used in everything from industrial to iconic structures, and is particularly suited to mid-rise construction, where turnkey framing solutions for virtually any type of residential or commercial building project are available.

Steel offers consistently high-quality standards, precision products and guaranteed strength and durability in the most challenging environments. Steel is produced to the most exacting specifications under highly controlled conditions, eliminating the risks of on-site variability, which is an inherent disadvantage with other building materials. Steel is dimensionally stable and can be manufactured to very tight […]

READ MORE

AZM150 Galvalume® Steel Provides Added Protection to this Heritage Trust Structure

Wolfville’s Railroad Station is one of Nova Scotia’s few remaining brick railway stations. The Station was abandoned in 1990 when Dominion Atlantic Railway ceased passenger service in the Annapolis Valley. However, after months of community fundraising efforts, private donations, and support from the Province and the Town of Wolfville, the station was purchased by the Wolfville Library Foundation.

The station, a two-and-a-half storey brick and stone building, is valued for its historical association to the railway system in the Annapolis Valley and for its renovation in 1993 by Wolfville’s citizens. In 1994, the Foundation received the Heritage Trust of Nova Scotia Built Heritage Award for the Station’s restoration. The current Wolfville Memorial Library, […]

READ MORE

Pre-painted Galvanized Steel – perfect for Wall and Roof Cladding

Number Ten Architectural Group has a long history of working in remote areas of northern Canada. In particular, the Winnipeg-based firm’s academic buildings have enriched the educational and recreation- al quality of life for indigenous communities. Pre-painted Z275 (G90) galvanized steel was chosen for the wall and roof cladding for its durable and non-combustible properties.

The Fox Lake Cree Nation School is located in the town of Gillam, a semi-rural community in Northern Manitoba. The 1,349m2 (14,520 sq. ft.) elementary school accommodates a student population of 65 (town population 1,300), as well as a high school re-entry program and adult education. The school’s modest scale and low-slung roofs create an […]

READ MORE

Certification of Canadian Manufacturers of Lightweight Steel Framing (LSF)

The CSSBI has developed a new standard CSSBI 61-18 Manufacturer Certification Requirements for Cold Formed Steel Framing Members. Under the CSSBI certification program, a participating Manufacturer certifies that the designated structural and non-structural cold formed steel (CFS) framing members it produces meet or exceed the applicable ASTM International (ASTM), Canadian Standards Association (CSA) and American […]

READ MORE

Pre-painted Galvanized Steel Insulated Steel Panels complement revitalized Terminal 1

Ideally located on the St. Lawrence River, Montreal’s Old Port is renowned for its walking and cycling network, along with free public spaces with spectacular views of the river and of the city skyline. This project, completed in 2018, the Port of Montreal’s Grand Quai, adds to this network and showcases an insulated steel panel exterior envelope solution on the buildings.

In 1967 the Iberville Passenger Terminal, or Terminal 1, was constructed on a 305m x 91m (1,000 ft. x 298.5 ft.) pier for receiving cruise ship passengers. Parallel to it was a parking structure, or Terminal 2. They extend nearly the entire length of the pier. A project to renovate the entire cruise ship terminal […]

READ MORE

Pre-painted Z275 (G90) galvanized steel, clads environmentally conscious self storage structure

The renovation of this 100-year-old 18,580m2 (200,000 sq. ft.) Yarn Mill into an energy efficient storage facility, occurred over several phases. PHASE 1: Demolition started January 5, 2018 and occupancy on the first floor was July 25, 2018. PHASE 2 begins this summer. Significant challenges were experienced in turning a structure which was built 100 […]

READ MORE